YADES ile yaşlı kelimesine başka bir tanım getireceğiz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, Bakanlığı tarafından büyükşehir belediyelerinin yaşlılara yönelik evde bakım, evde destek ve gündüzlü bakım hizmetlerini geliştirmek üzere başlatılan "Yaşlı Destek Programı’nın (YADES) tanıtım toplantısına katıldı.

Bakan Sema Ramazanoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada ‘’Yaşlılık için başka bir tanım getirilebilir. 'Tecrübe birikimi' diyeceğiz. YADES bizim için ön açıcı olacak. Bu projemizle hem yerel yönetimlerle hem sivil toplum örgütleriyle beraber bu bilgi birikimini tekrar topluma kazandırma açısından yeni alanlar açmış olacağız" dedi. 



Bakan Ramazanoğlu, 18-24 Mart tarihlerinin "Yaşlılar Haftası" olarak kutlandığını hatırlatarak, 50 yıl önce Türkiye'nin yaş ortalamasının 65, bugün ise ortalama ömrün kadınlarda 81-82, erkeklerde ise 76-77 olduğunu ifade etti.

Yaşın göreceli olduğunu belirten Bakan Ramazanoğlu, biyolojik ve psikolojik yaşın ayrı ayrı değerlendirilebileceğini söyledi. İnsanın kendisini 18 yaşındayken 60, 60 yaşındayken de 18 yaşında hissedebileceğini anlatan Bakan Ramazanoğlu; bunun, kişinin üretkenliğiyle ve hayata bağlılığıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaşlılara yönelik hizmetlerine de değinen Bakan Ramazanoğlu, evde bakımın önemine dikkati çekti. Bakan Ramazanoğlu, çocuklar, engelliler ve yaşlılar için ev modelli bakım hizmetlerinin geliştirildiğini söyledi.

Evde bakım hizmetlerinin, yaşlıların yaşadığı yerlerde yerel yönetimlerce verilmesinin en doğru yöntem olacağını dile getiren Bakan Ramazanoğlu, yaşlıların da evde bakımı tercih ettiğini aktardı.

Ramazanoğlu, "2002'de 63 huzurevi ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezimizde 4 bin 950 yaşlıya hizmet verilirken bugün bu sayı 133 huzurevinde toplam 12 bin 318 olmuştur. Özel sektör, dernekler ve azınlıkların işlettiği 218 huzurevi ile birlikte toplam 351 huzurevinde 23 bin 347 yaşlımıza hizmet veriliyor" diye konuştu.

2012 yılında aile yanında bakımı mümkün olmayan yaşlılar için "yaşlı yaşam evi projesi" başlatıldığını anımsatan Bakan Ramazanoğlu, 40 yaşlı yaşam evinde 150 yaşlıya hizmet verildiğini de sözlerine ekledi.


Kaynak: aile.gov.tr






Yaşlı Aylığı Başvuruları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen küfür ve hakaret içeren yorumlardan kaçınınız. Eğer bir sorunuz varsa en kısa sürede cevap verilecektir.