2016'ta bakanlığımıza tahsis edilen kaynakların yüzde 97'si, sosyal yardım ve hizmetlerde kullanılacaktır

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, 2002'de sosyal yardım ve hizmetlere 1,3 milyar lira kaynak ayrılmışken bu rakamın 2015'te yaklaşık 28,5 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

Bakan Ramazanoğlu İstanbul Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada "Günümüzde de gelişmiş ülkeler, sosyal politikalar alanına bütçelerinden ciddi finans kaynakları aktarmaya devam etmektedir. Bu anlayıştan hareketle 2016'ta bakanlığımıza tahsis edilen kaynakların yüzde 97'si sosyal yardım ve hizmetlerde kullanılacaktır" dedi.



Bakanlığın, hizmet kalitesini artırmak, devlet politikası haline gelen sosyal politikaların toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde yaygın hale getirmek amacıyla etkin bir yapıya kavuştuğunun altını çizen Bakan Sema Ramazanoğlu, devletin öncelikle kadın, çocuk, engelli, yaşlı, gazi ve şehit yakınları gibi toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik hizmetlerinin, çoğunlukla sosyal politikanın konusu içinde yer aldığını belirtti.

Bakan Ramazanoğlu ayrıca bir toplumda ilericiliğin, demokratikleşmenin, gerçekten çağdaş bir toplum olmanın ön şartının, sosyal devlet olmaktan geçtiğini belirtti ve sosyal devletin, vatandaşlarına her alanda fırsat eşitliği sunup, denetlediğini söyledi.

Bakan Sema Ramazanoğlu insani gelişimi sağlamak, yeni bir anlayışla zihniyet dönüşümünü gerçekleştirmek ve yeni bir vizyon ortaya koymanın emek istediğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"İnsan odaklı politikalar üretmek, insanı ve insani değerleri en üst seviyede tutmak refah devletinin temel prensibidir. O nedenle son 14 yıldır gelişen ekonomimize paralel sosyal politikalarımızı yaygınlaştırıyor, çalışanların sosyal haklarında iyileştirmeler yapıyoruz. Özellikle toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik destek uygulamalarımızı artırıyoruz. Sosyal politikalarımızı sistemli hale getirdiğimizde bugün konuştuğumuz birçok sorunun zamanla kendiliğinden ortadan kalktığını birlikte göreceğiz."

Bakan Ramazanoğlu, üzerinde titizlikle durulan konuların başında kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması olduğunu ifade ederek, bu amaçla kadınların eğitim, sağlık, istihdam, girişimcilik konularında desteklendiğini anlattı.

Toplumların ekonomik ve sosyal gelişme süreçlerinin kadınların etkin şekilde bu sürece katılmalarıyla istikrar kazanacağını aktaran Bakan Sema Ramazanoğlu, şunları aktardı:

"Kadınların yer almadığı ekonomik ve sosyal gelişme süreci eksik kalacaktır. Ülkemizin nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmaktadır ve potansiyel iş gücünü oluşturan bu nüfusun bilgi, yetenek ve tecrübelerinden yeteri kadar yararlanmamak ciddi kayıp olur. Kadının üretimde ve girişimcilikte üstlendiği rolü sürekli kılmak, geliştirmek için eğitim faaliyetlerine önem veriyoruz. Okul öncesinden başlayarak kızların eğitimini destekliyoruz. İlkokul düzeyinde kız çocukları için net okullaşma oranı yüzde 96,57, ortaokul düzeyinde net okullaşma oranı yüzde 94,30'a ulaşmıştır. Ortaöğretimde ise kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 79,26'a, yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 41,1'e yükselmiştir. Kız çocuklarımızı okullarda tutabilmek için 2 milyon haneye Şartlı Eğitim Yardımı projesiyle burs desteği sağlıyoruz."

Kırsalda okuma fırsatı bulamayan kızlar için şehir ve ilçe merkezlerinde kız yurtları inşa edildiğini aktaran Bakan Sema Ramazanoğlu, bir toplumda kadın erkek fırsat eşitliğini sağlamanın yolunun eğitimden geçtiğini vurguladı ve eğitimli her kadının toplumu daha güçlü kılacağını ifade etti.

Bakan Ramazanoğlu kadın girişimcilerin desteklenmesi amacıyla Milli Eğitim, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarıyla işbirliği protokolleri gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "KOSGEB ve İş-Kur aracılığıyla kadın girişimcilerimize yönelik eğitim ve sermaye desteğini daha aktif hale getirdik. Türkiye genelinde 2009-2015 yılları arasında 'KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı' ile 176 bin kadına girişimcilik eğitimi verilmiştir. Yine KOSGEB aracılığıyla 2010-2015 yılları arasında 374 milyon 133 bin lira kredi desteği sağlanmıştır. Girişimci desteğinden faydalananların yüzde 49'unu kadınlar oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

Bakan Sema Ramazanoğlu ayrıca ulusal ve uluslararası kaynakları kullanarak yürütülen projelerle kadın girişimciliğinin desteklenmeye devam edileceğini vurgulayarak, "Bu toplantı vesilesiyle de kadınlarımızın girişimcilikte lider konuma gelmesini, rol model oluşturmasını önemsediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Kadınlar, her zaman değişimin ve yenilikçiliğin öncüleri olmuşlardır. Biz, kadınların ideallerine, bilgi ve cesaretine, girişimci ruhlarına güveniyoruz" dedi.


Kaynak: aile.gov.tr


GSS'de yeni dönem! e-Devlet ile GSS prim borcu sorgulaması nasıl yapılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen küfür ve hakaret içeren yorumlardan kaçınınız. Eğer bir sorunuz varsa en kısa sürede cevap verilecektir.