Sosyal Yardımlara Nasıl Başvurulur?


                                              

   Bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına(SYDV) nasıl başvuru yapabilirsiniz?   Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru süreci aşağıdaki gibidir.




   Bağlı bulunduğunuz sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Eğer SYDV’de daha öncede oluşturulmuş bir dosyanız varsa ve sosyal incelemesi güncelse başvurunuz alınır, başvuru evrakları imzalattırılır ve başvurunuz 30 gün içerisinde Kabul veya Red olarak sonuçlandırılır.

   Eğer SYDV’de mevcut bir dosyanız yoksa veya dosyanız var ama sosyal incelemesi güncel değilse ilk olarak sosyal incelemeniz yapılır.


   


NOT: Yukarıda belirtilen hizmetlerden faydalanmak üzere başvurulması için 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunun ilgili hükümleri gereğince başvuru sahiplerinin ve eşlerinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmama şartı aranmaktadır. Fakat sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir alan özürlüler, tedavi giderleri ile fonksiyon kazandırıcı ortopedik ve diğer yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarca karşılanamayan kısmı için özürlü ihtiyaç yardımı almak üzere başvurabilirler.

                                             

Dul Maaşı


                                         







   Eşi vefat eden kadınların hayata tutunabilmeleri, geçimlerini sağlayabilmeleri için kendilerine verilen yardım, “Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı” ya da “Dul Maaşı/Aylığı”…

   B
urada “Dul” kelimesi ile kastedilen sadece “Eşi vefat eden kadınlar”dır. Eşinden boşanan kadınlar için böyle bir yardım programı söz konusu değildir. Eşi vefat eden kadınlara bağlanan maaş, şahıs bir başka kişiyle evlenmediği ve kendi evinde sosyal güvenceli (SSK/Emekli Sandığı/Bağkur) biri bulunmadığı sürece hayatı boyunca devam eder.



   E
şi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı’na/Dul Maaşı’na başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılır. ( Bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma Vakfı iletişim bilgilerini öğrenmek için tıklayınız.)



Dul Maaşı iki ayda bir verilir ve ödemeler 500 TL olarak yapılır.


Bağlı bulunduğunuz il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurunuzu yaparsınız ve Vakıf tarafından yapılan gerekli incelemelerden sonra eğer Dul Maaşı almak için gerekli şartları taşıyorsanız başvurunuz kabul edilir. Her iki ayda bir  Dul Maaşı’nızı PTT’lerden çekebilirsiniz. Maaşlar çift aylarda hesaplara yatmaktadır. Belirli bir gün yoktur ve genellikle ayın ikinci yarısında hesaplara paralar aktarılmaktadır.

Dul maaşı;
-Şubat
-Nisan
-Haziran
-Ağustos
-Ekim
-Aralık     aylarında hesaplara aktarılmaktadır.



Dul Maaşı bağlandıktan sonra başvuru yapmak için gerekli olan şartları taşıdığınız sürece Dul Maaşı’nız kesilmez.


Dul Maaşı alan kişiler çocuklarının sosyal güvencesinden faydalanamazlar ve maaş bağlandığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda “Gelir Testi” yaptırmaları gerekmektedir.



                                                  



                                       

ENGELLİ YAKINI AYLIĞI


                                              




ENGELLİ YAKINI AYLIĞI


   18 yaşın altındaki engelli vatandaşların velisine, engelli bireye bakması karşılığında verilen aylıktır. Yardım alacak engelli bireyin % 40 ve üzeri engelli olması ve özür oranını raporla belgelemesi gerekmektedir. Yardımı alacak bakıcının/velinin üzerinde aktif SGK kaydı bulunmamalı ve bakacağı engelli bireyle aynı hanede ikamet etmesi gerekmektedir. 18 yaş altı engelli bireyin hem annesinin hem de babasının aktif SGK kaydı bulunmamalıdır. Anne veya babasının herhangi birinin SGK kaydı bulunması halinde başvuru yapamayacaklardır.
   Engelli birey 18 yaşını doldurunca aylığı otomatik olarak kesilir. Bu durumda engelli birey Engelli Aylığı için tekrar başvuru yapabilir.

Engelli Yakını Aylığı'mı ne zaman alırım? Hesabıma ne kadar para yatar?









Konutta Ödeme 

2022  sayılı Kanuna göre Engelli Yakını Aylığı alanlar bağlı bulundukları Vakfa dilekçe ile talep etmeleri halinde ödemeleri PTT aracılığıyla evlerinde yapılır.








                                             

Engelli Aylığı Başvuruları


                                              



2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular , kişilerin resmi ikametgahının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılır.




ENGELLİ AYLIĞI

18 yaşından büyük, % 40 ve üzeri özür oranına sahip vatandaşlara verilen aylıktır. Aylığa başvuru yapılabilmesi için kişinin üzerinde aktif SGK kaydının olmaması ve özür oranının belgelenmesi gerekmektedir. Aylık miktarı rapor oranına göre değişir. Kişinin özür oranı % 40 - % 69 arası ise, Yaşlı Aylığı’nın iki katı; % 70 ve üzeri ise, Yaşlı Aylığı’nın üç katı aylık alır.  Yaşlı Aylığı ne kadar?


   Engelli Aylığı ve Yaşlı Aylığı yardım türlerinden aynı anda yalnızca biri alınabilir. Özürlü Aylığı ya da Yaşlı Aylığı almak "Engelli Yakını Aylığı" almaya engel değildir. Fakat özür oranı % 70 ve üzeri olan vatandaşlar aynı zamanda "Engelli Yakını Aylığı" alamazlar.

2022 Engelli Aylığı ne kadar?





Konutta Ödeme 

2022  sayılı Kanuna göre Engelli Aylığı alanlar bağlı bulundukları Vakfa dilekçe ile talep etmeleri halinde ödemeleri PTT aracılığıyla evlerinde yapılır.











                                             

Yaşlı Aylığı Başvuruları






 2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular , kişilerin resmi ikametgahının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılır.

YAŞLILIK AYLIĞI (65’lik)
65 yaş ve üzerindeki muhtaç vatandaşlara verilen aylıktır. Bu yardıma başvuruda bulunabilmek için bireyin 65 yaşını doldurmuş olması ve üzerinde aktif SGK kaydının bulunmaması gerekir.
Yaşlı aylığı başvuruları, bireyin kendisi tarafından şahsen yapılır. Başvuru işleminin kanuni temsilciler tarafından yapılması halinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvurulması halinde ise vekaletname örneği başvuru yapılan Vakfa teslim edilmelidir. Yaşlılık aylığı başvuruları için bunun dışında bir belgeye gerek yoktur.

Yaşlı Aylığımı ayın kaçında alırım? Ne kadar para alırım?





Konutta Ödeme 

2022  sayılı Kanuna göre Yaşlı Aylığı alanlar bağlı bulundukları Vakfa dilekçe ile talep etmeleri halinde ödemeleri PTT aracılığıyla evlerinde yapılır.







                                             

GSS Gelir Tespiti





Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kapsamında Gelir Tespiti Yaptırmayı Unutmayın!



   01.01.2012 tarihinden itibaren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, tüm maddeleriyle birlikte yürürlüğe girmiş oldu. Buna göre Türkiye’de yaşayanlardan tutuklu ve hükümlü, er , erbaş ve yedek subay okulu öğrencileri, sözleşmeli ülke adına sağlık yardımları karşılananlar, geçici 20. madde kapsamındaki banka ve sigorta şirketlerinin sandıkları kapsamında bulunanlar, milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile bunların emeklileri ile dul ve yetimleri hariç tüm insanlar zorunlu olarak ‘genel sağlık sigortası’ kapsamına alındı.


Gelir Tespiti Nerede Yaptırılır?

Gelir tespiti yaptırması gereken herkes, ikamet ettiği yerdeki Sosyal Yardımlama ve Dayanışma Vakfı'nda(SYDV) Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında Gelir Testi yaptırmalıdır. Şahıs ailesinin ikamet adresinin bulunduğu şehrin dışında öğrenci olsa bile 25 yaşına kadar ailesinin bağlı bulunduğu SYDV’de gelir testi yaptırmalıdır.(Mesela aileniz Kayseri'de ikamet ediyor ve siz de Adana'da öğrencisiniz. Bu durumda Gelir Testi yaptırmak için Kayseri'ye ailenizin bağlı olduğu SYDV'ye başvurmanız gerekecektir.)





Genel Sağlık Sigortası kapsamında borcum var mı?
Borcunuzun olup olmadığını öğrenmek için tıklayın!





Kimler Gelir Tespiti Yaptırmalı



Öğrenci olmayıp 18 yaşını doldurmuş olanlar
Herhangi bir sağlık güvencesi olmayanlar
Emeklilik süresi dolmuş olup yaşının dolmasını bekleyenler
Bağkurlu olup bağkur borcunu yatıramayan şahısların eşleri (kendisi yaptıramaz)
Sigortalı olarak çalışan; fakat 30 günden az sigorta primi olanlar(part-time çalışanlar)
Stajyer öğrenciler(4a konumundakiler hariç)
Öğrenci olduğu halde 25 yaşını dolduranlar

Her Yıl Gelir Tespiti Yaptırılmalı mı?
SGK’nın son düzenlemesine göre bir haneye uygulanan gelir testi varsa, aynı işlem tekrarlanmaz. SGK her yıl güncellemeyi kendisi yapar, hanenin gelirinde değişiklik varsa buna istinaden yeni işlem yapılır.
Gelir Tespiti Sonucu Değişir mi?
İşlemin sonuçlanmasından sonra SGK tarafından gelir tespiti yaptıran kişiye tebligat gönderilir ve tebligat şahsa ulaştıktan sonra 15 gün içinde itiraz etme hakkına sahiptir.(İtiraz Vakıflara yapılır) İtiraz Vakıf tarafından değerlendirmeye alınır ve tekrar sonuçlandırılır.

                                             

GSS Borcunuzu Sorgulayın


                                              



Genel Sağlık Sigortası/Gelir Testi


   Gelir Tespiti işlemlerinden sonra aylık gelir durumunuza göre ya ödemeniz Devlet tarafından yapılır ya da her ay bir miktar ödeme yapmak zorunda olursunuz. Aşağıdaki tabloda bu ödeme miktarları belirtilmiştir. Ayrıca adınıza borç çıkıp çıkmadığını buraya tıklayıp 07.GSS PRİM-13'ü seçerek öğrenebilirsiniz.


GELİR KODUPRİM DURUMU
G0PRİMİ DEVLET TARAFINDAN ÖDENECEK. (Yeşil Kart)
G1AYLIK    40,86 TL
G2AYLIK   122,58 TL
G3AYLIK   245,16 TL

Proje Destekleri



İSTİHDAM EĞİTİMİ PROJE DESTEKLERİ
   İstihdam eğitimi projelerinin amacı, yoksul kadınlara, işsiz gençlere, düzenlenecek kısa süreli kurslarla çeşitli teknik ve sosyal beceriler kazandırılması ve bu kişilerin daha nitelikli iş bulmalarının sağlanmasıdır. Ancak istihdam amaçlı eğitim projelerinin Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün (İŞKUR) görev alanına girmesi nedeniyle, 2008 yılı sonundan itibaren söz konusu projelerin İŞKUR işbirliğinde yürütülmesi hususunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yönlendirilmektedir.

GEÇİCİ İSTİHDAM PROJE DESTEKLERİ
   Geçici istihdam projelerinin amacı, toplumun ortak yararı için uygulanacak çeşitli projelerde ihtiyaç duyulan işgücünün kısa süreli istihdamla karşılanması yoksul işsizlerin çalıştırılması ve bu kişilerin geçici de olsa para kazanıp aile geçimine katkı sağlamasıdır.
                 
TOPLUM KALKINMASI PROJE DESTEKLERİ
   Toplum kalkınması projelerinin amacı entegre bir yaklaşımla birbirini tamamlayıcı birden fazla projenin birlikte uygulanması veya çeşitli çalışmalar ile gelir getirici, eğitim içerikli veya sosyal hizmet projelerinin birlikte uygulanabilmesine olanak tanımasıdır. 2002 yılından bu yana, çalışabilir, üretebilir durumdaki yoksul vatandaşlarımızın, işsizlerimizin toplum hayatına “aktif” ve “üretken” olarak katılımını sağlayan proje destek programları yürütülmektedir.

Proje destek programlarımızın amacı,
• Çalışabilir durumda bulunan fakir ve muhtaç vatandaşlarımızın kendi işlerini kurarak geçimlerini sağlaması,
• Yoksul vatandaşlarımızın sürdürülebilir gelire kavuşturularak doğrudan sosyal yardımların hedef kitlesi olmaktan çıkarılması,
• Yoksulluk ve sosyal dışlanmaya maruz veya bu risk altında olan birey ve grupların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarının artırılması ve yaşam kalitelerinin yükseltilerek toplumsal dayanışma ve bütünleşmenin sağlanmasıdır.

Proje Destek Programları 
Gelir Getirici Proje Destekleri
Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi (KASDEP) Destekleri
Sosyal Hizmet Proje Destekleri
İstihdam Eğitimi Proje Destekleri
Geçici İstihdam Proje Destekleri
Toplum Kalkınması Proje Destekleri
                          
                

GELİR GETİRİCİ PROJE DESTEKLERİ
   Sosyo-ekonomik yoksunluk içinde bulunan vatandaşlarımızın toplumsal ihtiyaçları karşılanarak topluma entegre olmaları ve ekonomide aktif üretken duruma geçerek, sürdürülebilir gelire ulaşmaları amacıyla,
kentsel alanda iş kurmaya yönelik, kırsal alanda yöre şartlarına uygun, sürdürülebilir faaliyetlere yönelik gelir getirici proje desteklerine önem verilmektedir. Gelir getirici projeler için kırsal ve kentsel konularda kişi başına en fazla 15.000 TL destek sağlanmaktadır. Gelir getirici projelerde geri dönüşler ilk iki yıl ödemesiz, sonraki altı yıl altı eşit taksit şeklinde sekiz yıl faizsiz olarak uygulanmaktadır.

KIRSAL ALANDA SOSYAL DESTEK PROJESİ
(KASDEP) DESTEKLERİ

   Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi ile üyelerinin ekonomik yoksunluk içinde oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla belirlenen Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine (en az 50-en fazla 100 üyeden oluşan) hayvancılık alanında destek verilmektedir. Bu proje destek programı ile kırsal alanda ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan kişi ve ailelere en uygun organizasyonla, gelir seviyesini yükseltme, istihdamı artırma, üretilen ürünleri mahallinde değerlendirme ve pazarlama alanlarında gerekli maddi ve teknik desteği zamanında ulaştırarak, onların üretime katılmaları ve üretimde sürekliliklerinin sağlanması amaçlanmaktadır.


SOSYAL HİZMET PROJE DESTEKLERİ
Fon kaynakları ile yoksulluğa ve sosyal dışlanmaya veya bu risk altında olan birey ve grupların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarının artırılması ve yaşam kalitelerinin yükseltilerek toplumsal dayanışma ve bütünleşmenin sağlanmasına yönelik sosyal hizmet proje destekleri verilmektedir. Sosyal hizmet projelerinin amacı, sokakta çalışan/yaşayan çocuklara, engellilere, yaşlılara, korunmasız kadın ve erkeklere, işsiz gençler ve yoksullara sağlanan düşük maliyetli sosyal hizmetlerin yaygınlaştırılması için toplum merkezleri veya sosyal amaçlı merkezlerin kurulması veya mevcut merkezlerdeki programların çeşitlendirilmesidir.

                                              

Sosyal Yardımlaşma Gelirleri




   



Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Gelirleri Nasıl Temin Ediliyor?





SYDV'lerin gelirleri,
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan aktarılan miktardan,
  • Her nevi fitre-zekat-kurban derileri ve bağırsak yardımlarından,
  • İşletme ve iştiraklerden elde edilecek gelirler,
  • Diğer gelirlerden,
oluşmaktadır.


   






   Fonda toplanan kaynak, Fon Kurulu kararları ile ülke genelinde kurulu bulunan 973 vakfa aktarılmakta, bu kaynakların yanı sıra vakıfların kendi gelirleri de kullanılarak, ihtiyaç sahibi yoksul vatandaşlara ayni ve nakdi yardımlar ulaştırılmaktadır.

SYDV Mütevelli Heyeti

                     



VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ SEÇİLMİŞ ÜYELER
İL MERKEZLERİNDEİLÇELERDE
Köy Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)
Köy Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)
Mahalle Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)
Mahalle Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)
STK Temsilcileri
(Kendi aralarından seçecekleri iki kişi)
STK Temsilcileri
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)
Hayırsever Vatandaşlar
(İl genel meclisinin seçeceği iki kişi)
Hayırsever Vatandaşlar
(İl genel meclisinin seçeceği iki kişi)

Sosyal Yardım ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kimlerden oluşur?                                               

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu 


   Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonunu “Fon Kurulu” yönetir. Fon Kurulu; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı başkanlığında Başbakanlık Müsteşarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürü ve Vakıflar Genel Müdüründen oluşur.



Kurul;
   Fonda toplanan kaynakların nasıl kullanılacağına ve dağıtımına karar verir.
   Gerekli görürse Genel Müdürlüğe yetki devrinde bulunur.
   Vakıf personelinin nitelikleri ile özlük hakları ve diğer hususları görüşüp karara bağlar.
   Sosyal yardım amaçla talep ve teklifleri değerlendirip Genel Müdürlüğe önerilerde bulunur.
   Bilimsel, sosyal ve kültürel program ve projeler önerip hazırlanan projelere destek sağlar.
    


      Fon Kurulu ayda bir kez olağan olarak toplanır. Ayrıca başkanın talebi üzerine olağanüstü de toplanabilir. Fon Kurulunda alınan kararlar, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelindeki il ve ilçelere bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile uygulanır.                                           

SYDV Mütevelli Heyeti kimlerden oluşur?


SYDV Personel Alımları









Türkiye genelinde il ve ilçelerde toplam 973 tane Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bulunmaktadır. 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulan Vakıflar personel ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamış olsa da bazı Vakıflarda hala alımlar devam etmektedir. Ayrıca Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne de ASDEP Görevlisi alınmaktadır. ASDEP Görevlisi ilanları için tıklayınız.

Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi

Büro Görevlisi

Yardımcı Hizmetli  gibi ünvanlarla alımlar için https://appext.aile.gov.tr/vakifilan/Giris.aspx adresinden başvuru şartlarını görebilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz. (Linke tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altında "Giriş" butonuna tıklayın ve açılan sayfadan üye girişi yapın, eğer üye değilseniz "Yeni Üye" butonuna tıklayarak üye olabilirsiniz.)


MEVCUT İLANLAR İÇİN TIKLAYIN






                                              

2013 ŞEY ve ŞSY Ödemeleri

 şartlı sağlık yardımı, şartlı eğitim yardımı, ŞEY,ŞSY   www.sosyal-hizmet.com


Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) ve Şartlı Sağlık Yardımı (ŞSY) Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemi ödemeleri PTT şubelerinde çekilebilir.


   

   Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) ve Şartlı Sağlık Yardımı (ŞSY) Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemi ödemeleri PTT şubelerinde çekilebilir.

Ziraat Bankası’ndan ödemeleri gerçekleştirilen ŞEY/ŞSY yardımları 26.07.2013 tarihinde PTT şubelerine yatırılacaktır. Ziraat Bankası’ndan yalnızca geçmiş dönemlere ait ödemelerinizi çekebilirsiniz.


                                              

Eşi vefat eden kadınların ödemeleri





----------------------------------AĞUSTOS--------------------------------------
   Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım programı kapsamındaki Haziran ve Temmuz ayları için hazırlanan AĞUSTOS dönemi ödemeleri 27.08.2013 tarihi itibari ile hesaplardan çekilebilecektir.

Hak sahipleri ödemelerini PTT şubelerinden çekebilmektedirler.






----------------------------------HAZİRAN--------------------------------------
Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı'ndan yararlanan kişilerin Nisan-Mayıs ödemeleri 24.06.2013 tarihinde hesaplarına yatmıştır. 

Hesabınıza yatan paraları PTT şubelerinden çekebilirsiniz.