Suriyelilere Psikososyal Destek

Türkiye’de Geçici Koruma Altında Bulunan Suriye Vatandaşlarına Yönelik Psikososyal Destek ve Sosyal Uyum Koordinasyon ve Planlama Çalıştayı gerçekleştirildi.



Ülkemizde bulunan Suriyeli mültecilere yönelik psikososyal destek ve Türk vatandaşlarına uyum sağlayabilmeleri açısından çalıştay düzenlendi. Suriyelilerin ülkelerindeki kaos ortamında ve ülkemize sığınmak için geçirdikleri süre içerisinde ve hatta ülkemize sığındıklarında yaşadıkları yoğun stres Suriyelilerin psikososyal açıdan çökmesine
neden olmuştur. Ayrıca Suriyeliler savaştan kaçıp ülkemize sığınarak bilmedikleri topraklara ayak basmış, kültür çatışması yaşamış ve ister istemez bir uyum sorunu ile karşı karşıya kalmışlardır. sosyalyardimlar.gen.tr olarak da gerekli gördüğümüz Suriyelilere yönelik psikososyal destek ve sosyal uyum planlaması Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Unicef işbirliği sayesinde gerçekleşmiştir. Ayrıca Suriyelilere yönelik sosyal yardımlar da devam etmektedir.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Unicef işbirliğiyle gerçekleştirilen “Türkiye’de Geçici Koruma Altında Bulunan Suriye Vatandaşlarına Yönelik Psikososyal Destek ve Sosyal Uyum Koordinasyon ve Planlama Çalıştayı” Ankara’da gerçekleştirildi. 07 Aralık Pazartesi başlayan ve 3 gün süren panelde 7 grup 146 katılımcı eş zamanlı çalışma düzenledi.

Çalıştayda psikososyal destek ve uyum konusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Suriyelilerin katılımıyla politikalara temel oluşturacak öneriler geliştirilirken panelde Suriyeli Aileler'in sahip oldukları kaynaklar ve ihtiyaçları açısından psikososyal durumlarının analizini yapmak, psikolojik dayanıklılıklarını arttıracak unsurları tespit etmek, geliştirilecek politikalara temel oluşturmak için psikososyal durum tespiti araştırması çalışmaları yapıldı.




Geçici koruma ve koordinasyon  sistemdeki boşlukların doldurulması ve güçlendirilmesi,  afet ve acil durumların sosyal uyuma etkileri ve belirleyici faktörler,  psikososyal destek ve uygulama örnekleri konulu panellerin ardından, sağlık hizmetlerine erişimde yaşananlar ve çözüm önerileri, eğitim hizmetlerine erişimde yaşananlar ve çözüm önerileri, çocukların korunması , Suriyeli Ailelerin Profili,  kadınlara yönelik sorunlar ve çözüm önerileri, göç sonrası psikososyal destek ve psikolojik dayanıklılık, barınma ve istihdam, mülteci hakları (hukuki statü ve göçmen kaçakçılığı) konularının işlendiği panele 200 katılımcı iştirak etti.

Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yüksektepe, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Abduşoğlu, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Osman Hacıbektaşoğlu, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle‘nin katılıp konuşma yaptığı çalıştayda Suriyeli katılımcıların talepleri tercüman vasıtasıyla anlatıldı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen küfür ve hakaret içeren yorumlardan kaçınınız. Eğer bir sorunuz varsa en kısa sürede cevap verilecektir.