DUL MAAŞI (EŞİ VEFAT EDEN KADINLARA YÖNELİK YARDIM)




   Eşi vefat eden kadınların hayata tutunabilmeleri, geçimlerini sağlayabilmeleri için kendilerine verilen yardım, “Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı” ya da “Dul Maaşı/Aylığı”…

   B
urada “Dul” kelimesi ile kastedilen sadece “Eşi vefat eden kadınlar”dır. Eşinden boşanan kadınlar için böyle bir yardım programı söz konusu değildir. Eşi vefat eden kadınlara bağlanan maaş, şahıs bir başka kişiyle evlenmediği ve kendi evinde sosyal güvenceli (SSK/Emekli Sandığı/Bağkur) biri bulunmadığı sürece hayatı boyunca devam eder.



   E
şi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı’na/Dul Maaşı’na başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılır. ( Bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma Vakfı iletişim bilgilerini öğrenmek için tıklayınız.)



Dul Maaşı iki ayda bir verilir ve ödemeler 500 TL olarak yapılır.


Bağlı bulunduğunuz il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurunuzu yaparsınız ve Vakıf tarafından yapılan gerekli incelemelerden sonra eğer Dul Maaşı almak için gerekli şartları taşıyorsanız başvurunuz kabul edilir. Her iki ayda bir  Dul Maaşı’nızı PTT’lerden çekebilirsiniz. Maaşlar çift aylarda hesaplara yatmaktadır. Belirli bir gün yoktur ve genellikle ayın ikinci yarısında hesaplara paralar aktarılmaktadır.

Dul maaşı;
-Şubat
-Nisan
-Haziran
-Ağustos
-Ekim
-Aralık     aylarında hesaplara aktarılmaktadır.



Dul Maaşı bağlandıktan sonra başvuru yapmak için gerekli olan şartları taşıdığınız sürece Dul Maaşı’nız kesilmez.


Dul Maaşı alan kişiler çocuklarının sosyal güvencesinden faydalanamazlar ve maaş bağlandığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda “Gelir Testi” yaptırmaları gerekmektedir.



                                                  



                                       

MUHTAÇ ASKER AİLELERİNE YARDIM


                                              



MUHTAÇ ASKER AİLELERİNE YARDIM


Askere gitmiş veya gidecek olan kişinin sosyal güvenlik kuruluşlarına kaydı olmamak şartı ile askerlik dolayısıyla dönemsel yoksulluk riski bulunan, fakir ve muhtaç durumda olan resmi nikahlı eşi veya anne-babası bu yardım programına başvuru yapabilir.

   Askere giden kişi evli ise öncelikli olarak resmi nikahlı eşi yardımdan faydalandırılır. Muhtaç asker ailelerine yardım başvurusunda bulunabilmesi için askere giden kişinin eşinin sosyal güvencesinin olmaması gerekir.


   Askere giden/gidecek olan kişi bekar ise öncelik annesinindir. Annesi başvuramayacak durumdaysa veya vefat etmişse, şahsın babası başvuru yapabilir. Annesinin ya da babasının muhtaç asker ailelerine yardım programına başvuru yapabilmesi için ikisinin de sosyal güvencesi bulunmaması gerekir. Yani annesinin sosyal güvencesi varsa veya babasının sosyal güvencesi varsa bu durumda muhtaç asker ailelerine yardım programına başvuru yapamazlar.


   Anne-babası boşanmış bekar bir asker için, asker kiminle yaşıyorsa (anne-baba) o kişi yardıma başvuru yapabilir. Bu durumda da yanında yaşadığı kişinin (anne ya da babası) muhtaç asker ailelerine yardım programına başvuru yapabilmesi için sosyal güvencesinin olmaması gerekir.



Başvurular ikamet ettiğiniz il/ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve  Dayanışma Vakfı’na (SYDV) yapılmaktadır. Bağlı bulunduğunuz Vakıf iletişim bilgilerini öğrenmek için TIKLAYINIZ





                                             

                                              

   Muhtaç asker ailelerine yardım programıyla ilgili başlıca sorular aşağıda yer almaktadır. 




* Kabul edilen başvurulardan sonra ne kadar süre boyunca yardım alacağız?

Cevap: Askere gitmiş/gidecek olan kişi askerlik yaptığı sürece ( en fazla 15 ay) yardımdan faydalanabilir.
* Evimizde birden fazla asker varsa ayrı ayrı başvuru mu yapacağız?

Cevap:  Hanede birden fazla asker bulunuyorsa her bir asker için ayrı başvuru yapılır ve uygun görüldüğü takdirde her biri için ayrı ödeme yapılır.


* Dul kadınlara yapılan yardımlardan faydalanıyorum, bu yardıma başvuru yapabilir miyim?


Cevap: Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programından faydalanan kişiler bu yardım programına başvuru yapamazlar.


* Şartlı eğitim/sağlık yardımından faydalanıyorum, bu yardıma başvuru yapabilir miyim?
Cevap: Başvuru sahibi "Şartlı eğitim ve sağlık yardımı programı" kapsamında yardım alıyorsa diğer şartları sağladığı takdirde bu yardım programına başvuru yapabilir.


* 2022 sayılı kanun kapsamında Engelli/Yaşlı/Engelli Yakını Aylığı alıyorum, bu yardıma başvuru yapabilir miyim?


Cevap: Başvuru yapan kişi hem "2022 sayılı Kanun kapsamında aylık" alıp hem de bu yardım programına başvuru yapabilir.


* Evde bakım aylığı alıyorum, bu yardıma başvuru yapabilir miyim?

Cevap: "Evde bakım aylığı" kapsamında aylık alıyor olanlar bu yardım programınan faydalanamazlar.


Ödemeler askerin fiili askerlik süresine göre yapılmaktadır. Fiili askerlik hizmeti hastalık, birlikten izinsiz ayrılma vb. gibi sebeplerden ötürü belli bir dönem kesintiye uğradıysa sadece fiili hizmet süresi için ödeme yapılacaktır.
                                           

SOSYAL YARDIMLARA NASIL BAŞVURULUR


                                              

   
Bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına(SYDV) nasıl başvuru yapabilirsiniz?   Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru süreci aşağıdaki gibidir.




   Bağlı bulunduğunuz sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Eğer SYDV’de daha öncede oluşturulmuş bir dosyanız varsa ve sosyal incelemesi güncelse başvurunuz alınır, başvuru evrakları imzalattırılır ve başvurunuz 30 gün içerisinde Kabul veya Red olarak sonuçlandırılır.

   Eğer SYDV’de mevcut bir dosyanız yoksa veya dosyanız var ama sosyal incelemesi güncel değilse ilk olarak sosyal incelemeniz yapılır ve süreç yukarıdaki gibi devam eder.


   Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru süreci aşağıda resimli olarak anlatılmıştır.



NOT: Yukarıda belirtilen hizmetlerden faydalanmak üzere başvurulması için 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunun ilgili hükümleri gereğince başvuru sahiplerinin ve eşlerinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmama şartı aranmaktadır. Fakat sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir alan özürlüler, tedavi giderleri ile fonksiyon kazandırıcı ortopedik ve diğer yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarca karşılanamayan kısmı için özürlü ihtiyaç yardımı almak üzere başvurabilirler.