Kömür Yardımlarının Günümüz Uyarlaması Üzerine…


                                                             Özkan YILDIZ
Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi


Kömür Yardımlarının Günümüz Uyarlaması Üzerine…

Son yıllarda Avrupa Birliği uyum fasılları açıldıkça ülkemizdeki kurumların yapılarında da haliyle birçok değişiklik yaşandı ve yaşanmakta. Bunlardan bir tanesi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü çatısı altında örgütlenmiş olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır.








Kömür Yardımlarının Günümüz Uyarlaması Üzerine…

Son yıllarda Avrupa Birliği uyum fasılları açıldıkça ülkemizdeki kurumların yapılarında da haliyle birçok değişiklik yaşandı ve yaşanmakta. Bunlardan bir tanesi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü çatısı altında örgütlenmiş olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları 3294 sayılı kanun kapsamında hanelerin mevcut muhtaçlık sınırı altında kalmaması için azami şekilde çalışmaktadır. Malumunuz üzere bu kurumların yapmış oldukları yardımlardan bir tanesi de hanelerin ısınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla her yıl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fon Kurulu ve Türkiye Kömür İşletmeleri koordinesinde SYDV tarafından dağıtımı yapılmakta olan kömür yardımlarıdır. Sosyal Yardım çalışanlarının da yılın bazı dönemlerinde mesailerini yoğunlukla bu işe ayırdıkları bir gerçektedir.
Ülkemizin jeolojik konumu itibariyle kömür rezervleri bir hayli fazladır. Hal böyleyken sosyal dengenin sağlanması amacıyla bu kaynakların sosyal yardım alanında da etkin kullanımı muhtaç durumdaki vatandaşlarımızın yüzünü güldürmektedir. Yalnız gerek dünyadaki mevcut yönelim gerek ülkemiz açısından bakıldığında bireysel konutlarda ısınma amaçlı kömür kullanımı, son yıllarda bir hayli azalmış olup doğalgaz kullanımı yaygınlaştıkça bu oran gitgide düşmektedir. Şehirlerimizin hava kirliliği oranları da ısınma amaçlı kömür kullanımına paralel hareket etmektedir. Gerek kömürün fosil bir yakıt oluşundan dolayı çıkarmış olduğu zehirli gazlar gerekse kömürün fazla kullanıldığı yerlerde iklim ve çevre değişikliğine sebep olması gibi etkileri bilim adamları ve bilimsel makalelerce kanıtlanmıştır. Bu kapsamda “bireysel hane ısıtması” amaçlı kömür kullanımının azaldığı şu dönemde Sosyal Yardım Amaçlı kömürler yerine ihtiyaç sahibi ailelere farklı alternatifler kanalıyla (Kış aylarında tek seferlik fatura desteği gibi) ısınma ihtiyaçlarının karşılanması uygun olmaz mı? Taktir sizlerin… 




2 yorum:

  1. Tespit çok doğru, varoş ilçeler hala kömür kullanıyor biz bu yıl 5.000(beş bin) aileye kömür dağıttık. Hava kirliliği üst düzey insanlar kömürün yanında atık kumaş-tekstil ürünleri yakarak ısınıyor bu tip ürünler çevreye daha çok zarar veriyor. Kömür dağıtımı için harcanan işgücü, zaman, ihale bedeli gibi konular vakıf işlerine ayrılsa daha verimli ve yararlı olur kanaatimce. Yazın için tebrik ederim Sn. Özkan Yıldız.

    YanıtlaSil

Lütfen küfür ve hakaret içeren yorumlardan kaçınınız. Eğer bir sorunuz varsa en kısa sürede cevap verilecektir.